Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (πρώην Μιχαηλίδη)

Βρίσκεται στην οδό Όθωνος 1-3 και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι τετραώροφη καπναποθήκη με υπόγειο και ένα γραφείο.

Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τις πηγές με το ιστορικό κέντρο της Δράμας. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίου ειδικής χρήσης και λειτουργίας και τεκμήριο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Δράμας στον τομέα της επεξεργασίας καπνού. Στη θέση της σημερινής καπναποθήκης, υπήρχαν μια κατοικία οκτώ δωματίων, μια δεύτερη κατοικία τεσσάρων ανωγείων και δυο ισογείων δωματίων και ένα θέατρο. Τα κτίσματα κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους κτίστηκε η καπναποθήκη και το γραφείο. Η επεξεργασία καπνού συνεχίστηκε μέχρι το 1955.

Σήμερα το κτίριο παραμένει ασυντήρητο. Στην καπναποθήκη του Μιχαηλίδη με τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα εγκαθίσταται θέατρο το «Χειμερινό Θέατρο Δράμας». «Μικρό αλλά πλήρες με σκηνή, πλατεία, θεωρεία, έδιδε πραγματική χαρά». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το θεατράκι ο δραμινός ποιητής Γ. Αθανασιάδης στις αναμνήσεις του. Στις παραστάσεις, εκτός από τους επαγγελματίες ηθοποιούς, συμμετέχουν σαν ερασιτέχνες και νέοι της Δράμας. Τα έργα που παίζονται είναι από το Διεθνές κλασικό δραματολόγιο. Παίζουν έργα του Σαίξπηρ όπως το «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Οθέλος», «Έμπορος της Βενετίας» και άλλα. Διασώθηκε το πρόγραμμα μιας θεατρικής παράστασης που δόθηκε το Πάσχα του 1910. Όλοι οι ηθοποιοί, εκτός από την πρωταγωνίστρια Μαρία Βεάκη είναι Δραμινοί.

Δείτε επίσης

X