Δημοτικός κήπος και πλατεία Ελευθερίας

Ο Δημοτικός κήπος και η Πλατεία Ελευθερίας βρίσκονται στη καρδιά της πόλης. Κρατάνε την πόλη ζωντανή, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους για ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού.

Ο δημοτικός κήπος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σε κεντρικό σημείο του κήπου βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας της Δράμας. Βρίσκονται επίσης: το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο-κοινοτάφιο των μαρτύρων της Σφαγής της Δράμας, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου. Ρυάκια και λιμνούλες περιβάλλουν αυτό το όμορφο πάρκο και δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να το απολαύσει. Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται διάφορες εκθέσεις όπως η ανθοκομική έκθεση και η έκθεση βιβλίου, καθώς επίσης και άλλες εκδηλώσεις-φεστιβάλ όπως τη περίοδο των Χριστουγέννων, όπου στήνεται μια μεγάλη γιορτή που διαρκεί σχεδόν έναν μήνα, καθώς μικροί και μεγάλοι ζουν το παραμύθι. Η Ονειρούπολη λοιπόν, γνωστή σε όλους μας πια, δέχεται χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο, και «ζωντανεύει» τον δημοτικό κήπο, στη καρδιά του χειμώνα.

Η Πλατεία Ελευθερίας είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, πού πήρε τη σημερινή της μορφή το 1915, όταν κάηκαν ξύλινες παράγκες που καταλάμβαναν το χώρο της. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1905 ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος οδηγήθηκε από τούς Τούρκους στον πλάτανο της πλατείας και εκτελέστηκε με απαγχονισμό. Το 1916 οι Βούλγαροι έκοψαν τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, για να μην υπάρχει τίποτα πού να θυμίζει στους Δραμινούς την θυσία του νεώτερου σε ηλικία Έλληνα Μακεδονομάχου. Αργότερα, μετά την Απελευθέρωση, στον τόπο τη θυσίας στην πλατεία ανεγέρθηκε η προτομή του Άρμεν Κούπτσιου και δίπλα φυτεύτηκε εκ νέου ένας πλάτανος σε ανάμνηση του μαρτυρίου του.

Δείτε επίσης

X