Προτάσεις Γαστρονομίας

Μια πολυσυλλεκτική κουζίνα

Σε όλη σχεδόν την Μακεδονία οι ιστορικές περιπέτειες του τόπου είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία «πολυπολιτισμικών» κοινωνιών. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή της Δράμας: Ποντιακές, Ανατολικοθρακικές και Μικρασιατικές κοινότητες μοιράζονται τα καθημερινά ιδιαίτερα ήθη τους με κοινότητες Σαρακατσάνων και ντόπιων Μακεδόνων.

Στο τοπικό φαγητό της Δράμας κυριαρχούν τα εγχώρια κτηνοτροφικά προϊόντα, τα άφθονα ποταμίσια ψάρια, οι πίτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων ποντιακής και σαρακατσάνικης καταγωγής που ζουν στο νομό. Η ατμόσφαιρα αυτή γίνεται ιδιαίτερα φανερή στην κουζίνα. Έτσι η τοπική κουζίνα της περιοχής της Δράμας είναι ένα μίγμα: πίτες, ποντιακές γιαουρτόσουπες και πιροσκί, ανατολίτικα αλλαντικά και πιάτα όπως το ιτσλί κιοφτέ, χουνκιάρ μπεγεντί και γκιούλμπασι που συνδυάζονται με την κρεοφαγία των ορεινών μακεδονικών οικισμών.

Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, οι περισσότεροι επισκέπτες της περιοχής σίγουρα γνωρίζουν τις πατάτες και τα φασόλια Νευροκοπίου, τα λουκάνικα του Βώλακα, τον μαστιχωτό χαλβά των Κυργίων, τον καβουρμά της Πετρούσας, τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Ένα πλήθος τοπικών γυναικείων συνεταιρισμών παράγουν και εμπορεύονται πολλά και εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η οινοποιία στην Δράμα. Η περιοχή ήταν στην αρχαιότητα μεγάλο οινοποιητικό κέντρο, από τα πρώτα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τελευταία, αυτή η παράδοση γνωρίζει και πάλι μεγάλες δόξες. Πλήθος, μικροί και μεγάλοι οινοπαραγωγοί, δραστηριοποιούνται και πολλά από αυτά τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα.

Πολυσυλλεκτική η κουζίνα του νόμου, φέρει έντονες επιρροές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων. Αναζητήστε χαρακτηριστικές συνταγές στις ταβέρνες της πόλης της Δράμας και στο ακριτικό Παγονέρι. Στις πηγές Κεφαλαρίου θα δοκιμάσετε τοπική πέστροφα, ενώ στα χωριά του Μενοίκιου όρους ντόπια ψητά κρέατα. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας κρασιά από τα επτά επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, μαστιχάτο χαλβά Κυργίων από το ομώνυμο χωριό, ζυμαρικά, πελτέ από κράνο, γλυκά του κουταλιού και πίτες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων καθώς και αλλαντικά (καβουρμάς, παστουρμάς, λουκάνικα, παστράμι) από το πρατήριο του Σαρήμπογια στη Δράμα.

Δείτε επίσης