Νέστος “Το ποτάμι της ζωής”

Ο «ταξιδευτής» ποταμός Νέστος μας δελεάζει να τον ακολουθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο και να έρθουμε σε άμεση επαφή με καταπράσινα δάση, γραφικά χωριουδάκια από άλλες εποχές, πνιγμένα στην φύση μονοπάτια, δασικά χωριά και προστατευόμενους υγροβιότοπους. Το πώς θα μπορούσε ένα ποτάμι να σε παρασύρει σε μέρη μαγευτικά και ονειρεμένα, με το να ακολουθήσεις απλά την πορεία του, το γνωρίζουν μόνο όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν τον μυθικό Νέστο στην διαδρομή του από την Ξάνθη προς την Δράμα και μπήκαν στον να τον ακολουθήσουν στα Στενά του μέχρι την στιγμή που θα σχηματίσει το φημισμένο Δέλτα.

Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει στον απροετοίμαστο οδοιπόρο (ή ταξιδιώτη) μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Απροετοίμαστο, γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει πως ακολουθώντας την ροή του ποταμού είτε με αυτοκίνητο είτε με τον σιδηρόδρομο θα ερχόταν σε επαφή με την μαγεία της φύσης στην πιο «καθαρή» της μορφή. Εν ολίγοις, στην περίπτωση του Νέστου, σημασία πειρασμό έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ο τελικός προορισμός του Νέστου – και δικός μας- εκεί που ο ποταμός συναντά την θάλασσα σχηματίζοντας ένα μεγάλο Δέλτα, είναι μια περιοχή η οποία προστατεύεται από όποια συνθήκη μπορείτε να φανταστείτε: Ramsar, Natura 2000 και ένα σωρό ακόμα. Η ανθρώπινη επέμβαση έχει αφήσει και εδώ το στίγμα της, αλλά για έναν μυστήριο λόγο η περιοχή δεν παύει να παραμένει μαγευτική.

Σε συνολική έκταση περίπου πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, ο σημαντικότερος υγρότοπος της χώρας περιλαμβάνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αμμοθίνες (λόφοι από άμμο), καλαμιώνες, μικρές λιμνούλες, υγρά λιβάδια και το – επίσης ταλαιπωρημένο από τον άνθρωπο – «Μεγάλο Δάσος» (Κοτζά – Ορμάν), στο οποίο, σπάνια πλέον, καταφεύγουν πουλιά και θηλαστικά. Σημαντικό κομμάτι της πανίδας του Δέλτα και ένας από τους κύριους πόλους έλξης των φίλων της φύσης, είναι οι Νεροβούβαλοι, ένα σπάνιο είδος βουβαλιών, το οποίο πασχίζει να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον. Ο υγρότοπος που σχηματίζεται στο Δέλτα του Νέστου, συνδέεται άρρηκτα με την μυθική λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, ο υγροβιότοπος της οποίας επίσης προστατεύεται από την διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για να ολοκληρώσετε το οδοιπορικό σας. Εικόνες γαλήνιες, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο παρατηρητές πουλιών από κάθε γωνιά του κόσμου, οι οποίοι έρχονται να παρατηρήσουν τα μεταναστευτικά πουλιά που περνούν από την λίμνη. Μάλιστα, ο χλωρός τάπητας που δημιουργείται από τα φυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης, όπως τα νούφαρα και τα νεροκάστανα, φιλοξενεί τις φωλιές σπάνιων πουλιών, όπως το μουστακογλάρονο και το μαυρογλάρονο.

Δείτε επίσης

X