Ενυδρείο Μυλοποτάμου

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας είναι από τα μοναδικά στην Ελλάδα.

Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε οικογένειες, σε σχολεία, σε συλλόγους και φυσιολάτρες.Είναι μια προσπάθεια αναπαράστασης της λεπτής και εύθραυστης ισορροπίας των Φυσικών υδροβιότοπων και έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Σκοπός του Ενυδρείου είναι να ενημερώσει, να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε περιβαλλοντικά θέματα· επίσης, να αναδείξει τον φυσικό πλούτο των ελληνικών λιμνών και ποταμών. Το Ενυδρείο φιλοξενεί είδη από τα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά, αλλά και σε κάθε πολίτη που πιστεύει ότι η γνώση είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της φύσης.

Τα ψάρια των εσωτερικών υδάτων της χώρας μας θεωρούνται από τους ειδικούς η πιο απειλούμενη κατηγορία σπονδυλόζωων με εξαφάνιση. Από τα 154 είδη ψαριών  που ζουν στα ελληνικά ποτάμια και στις ελληνικές λίμνες τα 83 από αυτά (ποσοστό 66.4 %) είναι ενδημικά δηλαδή ζουν μόνο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο είναι εξαιρετικά σπάνια και άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Σας καλούμε να γνωρίσετε από κοντά το πιο σημαντικό κομμάτι της πανίδας της ελληνικής φύσης και να δείτε τα ψάρια με άλλη ματιά, γιατί είναι φορείς μιας βιολογικής εξέλιξης εκατομμυρίων χρόνων.

Το ενυδρείο βρίσκετε στην είσοδο του Μυλοποτάμου 5χλμ δυτικότερα από την πόλη της Δράμας, ανήκει σε Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου (ΔΕΚΠΟΤΑ) και στεγάζεται σε παλιό ανακαινισμένο υδρόμυλο, διπλά στις πηγές του Μυλοποτάμου. Υπάρχει εδικά διαμορφωμένος χώρος που προσφέρεται για παιχνίδι, καθώς επίσης και αναψυκτήριο όπου μπορείτε να απολύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας.

Τα ψάρια των εσωτερικών υδάτων της χώρας μας θεωρούνται από τους ειδικούς το πιο απειλούμενο κομμάτι της Ελληνικής πανίδας.
Από τα 160 είδη που έχουν καταγραφεί στα γλυκά νερά τα 47 είναι αποκλειστικά ενδημικά της Ελλάδας δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη, ενώ άλλα 14 απαντούν και σε ορισμένα διασυνοριακά ύδατα με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι το 38% των ειδών είναι ενδημικά. Καμία άλλη ομάδα ζώων δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό ενδημισμού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Σκοπός του Ενυδρείου είναι να ενημερώσει, να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σε περιβαλλοντικά θέματα επίσης, να αναδείξει τον φυσικό πλούτο των Ελληνικών Λιμνών και ποταμών. Σας καλούμε να γνωρίσετε από κοντά το πιο σημαντικό κομμάτι της πανίδας και να δείτε τα ψάρια με άλλη ματιά, γιατί είναι φορείς μιας βιολογικής εξέλιξης εκατομμυρίων χρόνων. Το Ενυδρείο φιλοξενεί είδη από τα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα, απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά αλλά και σε κάθε πολίτη που πιστεύει ότι η γνώση είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της φύσης.

Μυλοπόταμος – Δράμας

τηλ: 25210 81579
e-mail: enydreio_mylopotamou_dramas[at]yahoo.gr

Δείτε επίσης

X