Θρησκευτικά μνημεία

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ναός Αγίας Βαρβάρας

Κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας και προστάτιδας του Πυροβολικού, στην πόλη της Δράμας πραγματοποιούνται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ναός Αγίας Σοφίας

Ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, σε άμεση γειτνίαση με την ανατολική πλευρά των βυζαντινών τειχών. Είναι το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας.

Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος

Η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος βρίσκεται στο χωριό Ταξιάρχες του νομού Δράμας. Η ιστορία του μοναστηριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βίο και το ποιμαντικό έργο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη του Ομολογητού.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ – Γαβριήλ

Ο ιερός ναός των Ταξιαρχών στη Δράμα παρουσιάζει έντονο και ανεκτίμητο ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει πλούσια ιστορική πραγματικότητα από τα βυζαντινά χρόνια.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι εκκλησία στην κεντρική πλατεία της Δράμας. Παλιότερα ήταν γνωστός ως Εσκί Τζαμί. Η ανέγερση του Εσκί Τζαμί, σύμφωνα με τους ιστορικούς, υπολογίζεται στα τέλη του 17ου αιώνα, γιατί από τότε η πόλη της Δράμας άρχισε να επεκτείνεται έξω από τα βυζαντινά τείχη από τα οποία ένα μέρος τους σώζεται σήμερα.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Δράμας

Το μουσείο άρχισε να λειτουργεί το 1999. Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια για συντήρηση και διαφύλαξη στους χώρους της μητρόπολης.

Μουσουλμανικά τεμένη

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΤΕΜΕΝΗ που σώζονται στην πόλη σήμερα, εκτός από το Εσκί τζαμί (Άγιος Νικόλαος) και το Κουρσουνλού τζαμί (Αγία Τριάδα), είναι και το λεγόμενο Αράπ τζαμί (πλατεία Δικαστηρίων) και το Σαντριβάν τζαμί, το κτίριο στο οποίο αργότερα στεγάστηκε η εφημερίδα «Θάρρος» (συμβολή των οδών Αγαμέμνονος και Άρμεν).

Ιερό Προσκύνημα Αγίας Λυδίας Φιλιππησίας (Βαπτιστήριο Λυδίας)

Στις Κρηνίδες της Καβάλας, κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, βρίσκεται το μοναδικό, μνημειώδες προσκύνημα της ισαποστόλου αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, μνημείο σύγχρονο, εμπνευσμένο από τη σημαντική παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή.

Κουρσουνλού Τζαμί ή Σαδριβάν Τζαμί

Στο κέντρο της πόλης της Δράμας και στη συμβολή των οδών Αγαμέμνονος και Άρμεν, σώζεται μέρος του μουσουλμανικού τέμενος, που χρησίμευε ως χώρος έκδοσης της εφημερίδας “Θάρρος”.

X