Όρος Μενοίκιο

Θεωρείται από τα ομορφότερα βουνά της Μακεδονίας έχοντας ανακηρυχτεί «Μνημείο Φύσης». Χωρίζει τους νομούς Δράμας – Σερρών. Απέχει περίπου 1,15΄ (120 χλμ) από Ξάνθη. Έχει ιδανικές Μοτο-διαδρομές. Θα αρχίστε την περιήγηση αμέσως μετά την Δράμα (προς Προσοτσάνη) και ανηφορίζοντας προς Καλή Βρύση, με θέα τον κάμπο της Δράμας και τις απέναντι κορυφές του Φαλακρού.

Από εκεί έχετε δύο επιλογές :

Ν. ΜΕΝΟΙΚΙΟ

Θα κινηθείτε νότια, περνώντας από τις ταβέρνες της πανοραμικής Καλλιθέας, αλλά και την μοναδική ομορφιά του οικισμού Σκοπιά, όπου θα ανακαλύψετε ένα από τα πιο ωραία χωριά, «μπαλκόνι στο Μενοίκιο», με γάργαρα νερά, οινοποιείο, ψησταριά και μπόλικο γρασίδι. Η κατηφοριά θα σας φέρει στην Αλιστράτη, στο δροσερό πάρκο – αναψυκτήριο με τα ελάφια και τα σκιερά δέντρα, όπου θα αγναντέψτε τον οικισμό. Εκτός του σπήλαιο θα δείτε τα «Γαλάζια Νερά» στο φαράγγι Αγγίτη, το αρχοντικό Βοζίκη και θα φάτε καλά στην «Ηδωνίδα Χώρα». Εύκολα θα επιστρέψτε στην Δράμα ακολουθώντας την Ε.Ο. που έρχεται από Σέρρες.

ΒΔ. ΜΕΝΟΙΚΙΟ

Η δεύτερη επιλογή ξεκινά από Καλή Βρύση και Β.Δ.  κινείται παράλληλα με τους πρόποδες του Μενοίκιου προς Μικρόπολη. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται το Κ.Π.Ε., το κέντρο ιππασίας και το δάσος αιωνόβιων καστανιών, με το ξωκλήσι της Παναγιάς Καστανιώτισσας να γίνεται το επίκεντρο στο μεγάλο πανηγύρι της «Γιορτής Κάστανου» κάθε Οκτώβρη. Στο γυρισμό προς Δράμα θα περάσετε οπωσδήποτε από το σπήλαιο Αγγίτη, το επισκέψιμο οινοποιείο Παυλίδη και θα πάρετε χυλοπίτες και γλυκά από τον γυναικείο συνεταιρισμό στα Κοκκινόγεια.

Δείτε επίσης

X